Chleb razowy z suszonymi pomidorami
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej razowej, 2 łyżeczki drożdży instant, 3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej, 1/4 szklanki kefiru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
Przygotowanie:Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje ciasto wyrastało w piekarniku nagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia.