CHLEB PSZENNY Z PESTO ROSSO
Spędziłam ostatni weekend na wsi rozkoszując się świeżym powietrzem i słońcem przyznam, ze taki wyjazd z dala od cywilizacji (bez telewizora, komputera, piekarnika i innych udogodnień techniki) idealnie resetuje i odpręża jak nic innego. Jednym z niewielu możliwości kuchennych był grill, jednak jako że to męskie zajęcie, operował nim i zawartością mój mąż, ja jednak postanowiłam zadbać o dodatki. Tym razem zaproponowałam chleb z Pesto Rosso. Okazał się być doskonały, jego aromatyczny smak wpasował się jak ulał w dania z grilla, nie trzeba było go już nawet smarować masłem. Jest bardzo puszysty a do tego długo utrzymuje świeżość. Zdecydowanie polecam.
Ilość: 1 bochenek
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 3,5h
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki drożdży suszonych instant
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 650)
Domowe Pesto Rosso:
- 80ml oliwy z oliwek
- 8 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i odstawiamy na 15min.
2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Najlepiej mikserem ponieważ ciasto będzie luźne i lepkie.
3. Następnie miskę z ciastem umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą i wsuwamy foliowego woreczka. Owijamy szczelnie i odstawiamy na 1,5h.
4. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na spory okrągły placek, który następnie smarujemy Pesto Rosso, które powstało ze zblendowania wszystkich składników.
5. Zawijamy tak aby powstał bochenek, który umieszczamy w blaszce wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
6. Tak przygotowaną foremkę umieszczamy w foliowym woreczku, szczelnie związujemy np. gumką recepturką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1,5h.
7. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190st.
8. Chleb pieczemy 35minut.
Smacznego!