CHLEB PSZENNY Z PESTO ROSSO

Spędziłam ostatni weekend na wsi rozkoszując się świeżym powietrzem i słońcem przyznam, ze taki wyjazd z dala od cywilizacji (bez telewizora, komputera, piekarnika i innych udogodnień techniki) idealnie resetuje i odpręża jak nic innego. Jednym z niewielu możliwości kuchennych był grill, jednak jako że to męskie zajęcie, operował nim i zawartością mój mąż, ja jednak postanowiłam zadbać o dodatki. Tym razem zaproponowałam chleb z Pesto Rosso. Okazał się być doskonały, jego aromatyczny smak wpasował się jak ulał w dania z grilla, nie trzeba było go już nawet smarować masłem. Jest bardzo puszysty a do tego długo utrzymuje świeżość. Zdecydowanie polecam.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNY Z PESTO  ROSSO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki drożdży suszonych instant
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 650)

Domowe Pesto Rosso:

  • 80ml oliwy z oliwek
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i odstawiamy na 15min.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Najlepiej mikserem ponieważ ciasto będzie luźne i lepkie.

3. Następnie miskę z ciastem umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą i wsuwamy foliowego woreczka. Owijamy szczelnie i odstawiamy na 1,5h.

4. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na spory okrągły placek, który następnie smarujemy Pesto Rosso, które powstało ze zblendowania wszystkich składników.

 

Zdjęcie - CHLEB PSZENNY Z PESTO  ROSSO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CHLEB PSZENNY Z PESTO  ROSSO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CHLEB PSZENNY Z PESTO  ROSSO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Zawijamy tak aby powstał bochenek, który umieszczamy w blaszce wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNY Z PESTO  ROSSO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Tak przygotowaną foremkę umieszczamy w foliowym woreczku, szczelnie związujemy np. gumką recepturką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1,5h.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNY Z PESTO  ROSSO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190st.

8. Chleb pieczemy 35minut.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb