Chleb pszenny na podmłodzie

Chleb pszenny na podmłodzie


Kolejny prosty przepis na domowe pieczywo, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Ciasto przygotowujemy na podmłodzie. Jest to zaczyn luźny, który składa się z mąki i wody w równych proporcjach z niewielkim dodatkiem drożdży. Taki zaczyn musi postać od 12 do 16 godzin. Dopiero po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Pieczywo przygotowywane w ten sposób ma inną porowatość i miąższ. Jak smakuje? O tym warto przekonać się samemu :). Polecam do wypróbowania!

Zdjęcie - Chleb pszenny na podmłodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY NA PODMŁODZIE

Podmłoda :
260 g mąki pszennej typ 450-650
260 ml letniej wody
2 g świeżych drożdży
Ciasto :
260 g mąki pszennej typ 450-650
1 łyżeczka soli
150 ml letniej wody
8 g świeżych drożdży

Jak przygotować chleb pszenny na podmłodzie : Przygotowywanie chleba należy zacząć od wstawienia podmłody : do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin. Po upływie tego czasu można zacząć przygotowywać ciasto na chleb. Do podmłody dodać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Ponownie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć je do keksówki o długości 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi wyrównać ciasto w foremce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podrosnąć trochę ponad brzeg foremki. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia warto wyciągnąć chleb z foremki, żeby miał bardziej chrupiąca skórkę.

Kategorie przepisów