CHLEB PSZENNY NA MIODZIE
Prawie przegapiłam "chlebowe święto". Ten chlebek upiekłam właściwie przez przypadek , bo dopiero wczoraj uświadomiłam sobie , że to już jutro (dzisiaj) jest TEN dzień. Sama pewnie długo jeszcze nie zdecydowałabym się na upieczenie takiego właśnie chleba , bo wolę te na zakwasie , ale , że przepis dostałam wraz z rekomendacją od Beaty , więc postanowiłam spróbować. I rzeczywiście nie zawiodłam się. W smaku lekko słodkawy , wilgotny , dosyć dobrze przechowujący się , a poza tym bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Polecam zwłaszcza zapracowanym i tym , którzy jeszcze nie mieli do czynienia z zakwasem ;-)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 paczka(7 g) drożdży suszonych
- 1 szklanka ciepłej wody ( dałam 1 i 1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm , ale nieco mniejsza byłaby lepsza) i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.Piec ok. 25 minut w temp. 200 st.C ( piekłam 10 minut dłużej).