Chleb pszenno - orkiszowy
Szybki chlebek na drożdżach na specjalne zamówienie mojej córki , bez dodatków ziaren itp . Robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika , to taki ekspresowy chlebek gdy np zabraknie nam pieczywa w domu. Jest delikatnie aromatyczny dzięki dodatkowi oliwy z orzechów arachidowych spróbujcie bo warto. Polecam
na 1 średni chlebek
- 375 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oleju z orzechów arachidowego
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
- 250 g mąki orkiszowej 1050
- 510 g mąki pszennej typ 1050
- plus 2 łyżki oleju arachidowego do posmarowania przed pieczeniem
W misce wymieszać wszystkie mokre składniki i rozpuścić w niej drożdże. Następnie przesiać mąkę i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie miskę wysmarować oliwą i przełożyć ciasto - przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie zdjąć folię i zagnieść ponownie , jak będzie się mocno kleiło można podsypać odrobiną mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub rozgnieść palcami i pokroić na kwadraty - ułożyć w formie. (posmarować olejem ) Zostawić aby jeszcze podrosło, w międzyczasie wstawić piekarnik 200 C , na dno wstawiam miseczkę z wodą . Do gorącego piekarnika wstawić chleb i piec 10 -15 minut następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze ok ok 35 minut aż się zrumieni . Chleb studzić na kratce , sprawdzam jeszcze patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta przebijam go przez środek. Upieczony chleb musi mieć głuchy odgłos jeżeli postukamy go od spodu.
Smacznego