Chleb pszenno-orkiszowy

+ 1

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj zapraszam Was na chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam Was do skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski, tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim zakwasem i może uda się Wam znaleźć kogoś takiego w Waszej okolicy.

Chleb pszenno-orkiszowy

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane)
  • 130 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 4 szklanki wody

1. Zakwas połączyć z 3 szklankami wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać czwartą szklankę wody. (Ja wodę dodałam na końcu…) Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć ciasto do dwóch długich keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić foremki (bez folii) do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wyjąć chleb z foremek, zdjąć papier i dopiekać około 20 minut. Chleb po upieczeniu powinien wydawać głuchy dźwięk jak pukamy w jego spód.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb