Chleb powszedni

Chleb powszedni

Ta-daaam! Z dumą informuję, że upiekłam swój pierwszy chleb :) Na pierwszy raz szukałam jakiegoś niezbyt skomplikowanego przepisu i tak trafiłam na chleb powszedni od annawk. Chleb okazał się bardzo, bardzo dobry – dokładnie taki, jaki chleb powinien być. Dość długo utrzymał świeżość, nie był suchy i nie rozwalał się podczas krojenia :)

Tym sposobem mogę odhaczyć kolejny punkt na liście moich noworocznych planów kulinarnych (zostało już tylko banoffee pie, blondies, zupa orzechowa i serowe fondue) ;)

Przepis podaję ze zmniejszoną o połowę ilością składników oraz moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Chleb powszedni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHLEB POWSZEDNI
400g mąki pszennej,
100g mąki pszennej pełnoziarnistej,
10g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy,
330ml mleka,
¼ łyżeczki kwasku cytrynowego,
dodatki typu słonecznik, kminek, siemię lniane,
masło do wysmarowania foremki

Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, kwasek cytrynowy oraz mleko z drożdżami. Ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ścianek miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
Podłużną formę o długości ok. 30 cm wysmarować masłem. Z ciasta uformować bohenek dodając wybrane dodatki (słonecznik itp.), przełożyć go do formy, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut.
Chleb włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika, temperaturę doprowadzić do 180 stopni C i piec przez 50 minut.

Kategorie przepisów