Chleb pomidorowy z oliwkami
To kolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)! Nie powinna to być wina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany :-( Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu. Sam chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)!
Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!
Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)
Chleb pomidorowy z oliwkamiZakwas:
- 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
- 200 g wody,
- 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn, około 500 g,
- 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki,
- 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
- 1 łyżka miodu,
- sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone )
- sól morska, około 15 g,
- dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.
1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również.
2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.
4. W czasie tych 3 godzin…
Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto na omączony blat, rozklepujemy i składamy jak na zdjęciach i ponownie wkładamy do miski.
Po drugiej godzinie robimy identycznie.
Po trzeciej godzinie formujemy podłużny bochenek lub okrągły (wychodzi ogromny, więc lepiej uformować dwa mniejsze)
5. Przekładamy uformowany bochenek do omączonego koszyczka/koszyczków do wyrastania. (Ja włożyłam swój ogromny bochenek na ściereczkę obsypaną obficie mąką i włożyłam do glinianego naczynia) Zostawić przykryty bochenek do wyrośnięcia. U mnie około 5 godzin :-(
6. Piekarnik z ciężką blachą/lub dużym kamieniem do pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Na spód piekarnika wkładamy małą keksówkę z wrzącą wodą (lub na blachę-ale nie na kamień- można wrzucić kilka kostek lodu)
7. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier do pieczenia wysypany kaszą manną.
Nacinamy i pieczemy 15 minut w 250 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy około 30 minut. Chleb jak jest upieczony to gdy pukamy w jego spód wydaje głuchy odgłos.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF