Chleb polski

Zdjęcie - CHLEB POLSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny smaczny chlebek , tym razem z Piekarni Tatter. Ostatnio piekła go też Beata z bloga "Lubię gotować" i to właściwie dzięki niej zwróciłam uwagę na ten przepis. Chlebek robi się w miarę szybko , bo potrzeba na to tylko kilku godzin (zwykle zakwasowce wymagają dwóch dni). Ma chrupiącą skórkę , wilgotne wnętrze i dosyć długo zachowuje świeżość.

Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 550 g mąki białej pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
- 1 łyżeczka słodu (dałam miód)
- 1 płaska łyżka soli
- 300 g letniej wody
- opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- opcjonalnie: 2 łyżki kminku

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 i 1/2 godziny , złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie ukształtować owalny bochenek (u mnie okrągły). Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1 - 1 i 1/2 godziny . Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.

Zdjęcie - CHLEB POLSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułka drożdżowa bez jaj

Bułka drożdżowa bez jaj

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podpłomyki na zakwasie

Podpłomyki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tatterowiec

Tatterowiec

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb żytni
2

Chleb żytni

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Ciemny żytni chleb polski
2

Ciemny żytni chleb polski

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

POLSKI CHLEB WIEJSKI (Polish Cottage Rye)
5

POLSKI CHLEB WIEJSKI (Polish C…

evenka evenka
Arabeska