Chleb piwny na proszku do pieczenia

Zdjęcie - Chleb piwny na proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami z domowym dżemem dyniowo-jabłkowym, poezja!

Super szybki i prosty w przygotowaniu.Bardzo delikatny i mięciutki, przez co w strukturze podobny do ciasta,więc tak jak ciasto - lepiej kroić grubsze kromki/kawałki.Najlepszy z masełkiem i słodkimi dodatkami.Z ulubionym dżemem z powodzeniem może zastąpić ciasto do kawki czy herbatki.

Zdjęcie - Chleb piwny na proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 375 ml piwa

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dołóż masło w płatkach, rozetrzyj je z mąką. Zrób wgłębienie w wlej piwo. Wyrób szybko miękkie ciasto i zagniataj 1-2 minuty na gładką kulę. Ciasto włóż do natłuszczonej formy [u mnie silikonowa]. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.


jak to u mnie - nie mogło zabraknąć wersji pełnoziarnistej
ta opcja z kolei lepiej wypada w wersji wytrawnej
P.S. Piwo w smaku i zapachu jest niewyczuwalne.



Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb