Chleb piwny na proszku do pieczenia

Chleb piwny na proszku do pieczenia
Zdjęcie - Chleb piwny na proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami z domowym dżemem dyniowo-jabłkowym, poezja!

Super szybki i prosty w przygotowaniu.Bardzo delikatny i mięciutki, przez co w strukturze podobny do ciasta,więc tak jak ciasto - lepiej kroić grubsze kromki/kawałki.Najlepszy z masełkiem i słodkimi dodatkami.Z ulubionym dżemem z powodzeniem może zastąpić ciasto do kawki czy herbatki.

Zdjęcie - Chleb piwny na proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 375 ml piwa

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dołóż masło w płatkach, rozetrzyj je z mąką. Zrób wgłębienie w wlej piwo. Wyrób szybko miękkie ciasto i zagniataj 1-2 minuty na gładką kulę. Ciasto włóż do natłuszczonej formy [u mnie silikonowa]. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.


jak to u mnie - nie mogło zabraknąć wersji pełnoziarnistej
ta opcja z kolei lepiej wypada w wersji wytrawnej
P.S. Piwo w smaku i zapachu jest niewyczuwalne.



Kategorie przepisów