Chleb piwny na proszku do pieczenia

Zdjęcie - Chleb piwny na proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami z domowym dżemem dyniowo-jabłkowym, poezja!

Super szybki i prosty w przygotowaniu.Bardzo delikatny i mięciutki, przez co w strukturze podobny do ciasta,więc tak jak ciasto - lepiej kroić grubsze kromki/kawałki.Najlepszy z masełkiem i słodkimi dodatkami.Z ulubionym dżemem z powodzeniem może zastąpić ciasto do kawki czy herbatki.

Zdjęcie - Chleb piwny na proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 375 ml piwa

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dołóż masło w płatkach, rozetrzyj je z mąką. Zrób wgłębienie w wlej piwo. Wyrób szybko miękkie ciasto i zagniataj 1-2 minuty na gładką kulę. Ciasto włóż do natłuszczonej formy [u mnie silikonowa]. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.


jak to u mnie - nie mogło zabraknąć wersji pełnoziarnistej
ta opcja z kolei lepiej wypada w wersji wytrawnej
P.S. Piwo w smaku i zapachu jest niewyczuwalne.



Przepisy z tych kategorii

Irlandzki chleb sodowy – przepis tradycyjny

Irlandzki chleb sodowy – przep…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki!
1

Chleb na ciemnym piwie. Tylko…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Podpłomyki z siemieniem lnianym
1

Podpłomyki z siemieniem lniany…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki
1

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia