Chleb orzechowy

Chleb orzechowy

Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie sądzę, żeby trzeba było namawiać do pieczenia chleba kogoś kto choć raz sam jakiś upiekł… Jeśli natomiast ktoś jeszcze chleba nie piekł to polecam przepisy na proste chlebki -żeby się nie zniechęcić – takie jak http://ugotujmyto.pl/przepis-na-szybki-chleb/ czy http://ugotujmyto.pl/domowy-chleb-z-orzechami-i-rozmarynem/ albo dzisiejszy chleb orzechowy. Wszystkie bardzo proste do przygotowania i wyjątkowe w smaku. Ten dzisiejszy chlebek orzechowy idealnie łączy się z każdym rodzajem sera albo tylko z masełkiem. Do tego wspaniale pachnie! Jedyna wada tego chleba orzechowego to to, że niestety bochenki wychodzą małe… Ale na pewno upiekę go jeszcze nie raz…

Chleb orzechowy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)
  • 10 g soli (2 łyżeczki)
  • 50 g oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy)
  • 320 ml wody
  • 200 g orzechów włoskich

1. Wszystkie składniki -oprócz oliwy/oleju- wyrobić robotem lub ręcznie. Na koniec dodać oliwę/olej. Jak ciasto będzie już jednolite dodać do niego rozdrobnione orzechy (ja je wcześniej stostowałam na patelni) i całość jeszcze chwilę wyrobić aby orzechy równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Po wyrośnięciu uformować dwa małe bochenki i zrobić w środku otwory lub jak ja włożyć w środek małe żaroodporne naczynka posmarowane olejem.

Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na następne 50-60 minut.

4. Wstawić wyrośnięte -można je lekko naciąć- chlebki do piekarnika nagrzanego do 250 stopni a na spód piekarnika wstawić małą foremkę z wrzącą wodą. Piec 5 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/wieniec-orzechowy

Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów