Chleb orkiszowy
Pieczywo z mąki orkiszowej zaliczane jest do najsmaczniejszych i najzdrowszych wypieków, dzięki orzechowego posmaku i dużej zawartości białka oraz witamin. Już za czasów Rzymian orkisz był znany i jadany.
Obecnie uprawiany tylko w ekologicznych gospodarstwach, ze względu na drogą produkcję.
„Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna/…/. Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia…” – to przytoczone słowa przez przeorkę klasztoru Benedyktów Hildergard von Bingen, doskonale charakteryzują naturę tego niezwykłego ziarna.
Mnie pozostaje polecić chleb orkiszowy, który zawsze smakuje wyjątkowo smacznie.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej białej
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g instant
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 10 g soli
- 30 g miękkiego masła
- 300 ml letniej wody
- oliwa do smarowania
Wykonanie:
- Mąkę przesiać, dodać drożdże instant wymieszane z miodem i odrobiną letniej wody pozostawić do spienienia, lub swieże drożdze rozetrzeć z miodem, dodać 3 łyżki letniej wody i 1 łyżkę mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
- Zasypać delikatnie mąką, dodać sól, rozmiękczone masło i wodę.
- Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut ręcznie lub w mikserze na najniższych obrotach.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą.
- Przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny do podwojenia objętości.
- Następnie przełożyć ciasto na blat wysmarowany oliwą i wyrabiać jeszcze chwilę.
- Uformować bochenek i przełożyć do formy okrągłej do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrosnięty chlebek posmarować wodą, posypać mąką i za pomocą ostrego noża naciąć na krzyż.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 30 – 35 minut.
- Pod półką z chlebkiem, wstawić naczynie z gorącą wodą.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego ?