Chleb orkiszowy ubijany
Dzisiejszy chleb, który miałam przyjemność upiec wraz z innymi domowymi piekarkami, to wspaniały orkiszowy wypiek o bardzo rustykalnym kształcie i delikatnym smaku. Chleb był pyszny, a kształt bochenka jest jednym z moich ulubionych! Jedyną zmianę jaką wprowadziłam było to, że upiekłam jeden bochenek, czyli pół porcji. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz drugiej Ani za wybór dzisiejszego wypieku :)
Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki :
840 g mąki orkiszowej
160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)
10 g świeżych drożdży
sól 20 g
ok 800g wody
Wykonanie:
Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia: 3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. 4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu. 5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. 8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. 9. Obficie spryskać piekarnik wodą. 10. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min. 11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min.
12. Upieczone chleby studzić na kratce.