Chleb orkiszowy na miodzie

Chleb orkiszowy na  miodzie

Ostatnio po długich poszukiwaniach udało mi się kupić mąkę orkiszową i muszę przyznać, że wypieki z jej dodatkiem są przepyszne. Miałam ochotę na chlebek lekko słodki o miodowym zapachu wilgotny i puszysty i taki właśnie wyszedł. Bardzo długo utrzymywał świeżość, sprawdził się również w formie tostów. Bardzo polecam zarówno do słonych jak i słodkich dodatków.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na  miodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 350g mąki pszennej
  • 340g wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mieszamy ze sobą suche składniki.

2. Sól rozpuszczamy w wodzie.

3. Łączymy wodę z solą z suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto, będzie nieco klejące więc polecam zrobić to mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

4. Gdy ciasto zacznie odchodzić do brzegów miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, formujemy bochenek i umieszczamy go w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

7. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.

8. Wsuwamy chleb, wsypując 3-4 kostki lodu na dno piekarnika.

9. Pieczemy około 35minut.

10. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów