Chleb orkiszowy na drożdżach
Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu :-)
Chleb orkiszowy na drożdżachSkładniki:
- 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant)
- 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru)
- 2-3 łyżki letniej wody
- 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 (u mnie typ 700)
- 2 łyżeczki soli
- 380-400 g letniej wody (u mnie więcej)
- ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g sezamu
1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.
2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość.
3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować olejem i wysypać otrębami) o wymiarach 35×10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, aż wyrośnie maksymalnie 1cm poniżej brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami.
4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF