Chleb orkiszowy

Pieczywo z mąki orkiszowej zaliczane jest do najsmaczniejszych i najzdrowszych wypieków, dzięki orzechowego posmaku i dużej zawartości białka oraz witamin. Już za czasów Rzymian orkisz był znany i jadany.

Obecnie uprawiany tylko w ekologicznych gospodarstwach, ze względu na drogą produkcję.

„Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna/…/. Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia…” – to przytoczone słowa przez przeorkę klasztoru Benedyktów Hildergard von Bingen, doskonale charakteryzują naturę tego niezwykłego ziarna.

Mnie pozostaje polecić chleb orkiszowy, który zawsze smakuje wyjątkowo smacznie.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej białej
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g instant
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 10 g soli
  • 30 g miękkiego masła
  • 300 ml letniej wody
  • oliwa do smarowania

Zdjęcie - Chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać drożdże instant wymieszane z miodem i odrobiną letniej wody pozostawić do spienienia, lub swieże drożdze rozetrzeć z miodem, dodać 3 łyżki letniej wody i 1 łyżkę mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Zasypać delikatnie mąką, dodać sól, rozmiękczone masło i wodę.
  3. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut ręcznie lub w mikserze na najniższych obrotach.
  4. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą.
  5. Przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny do podwojenia objętości.
  6. Następnie przełożyć ciasto na blat wysmarowany oliwą i wyrabiać jeszcze chwilę.
  7. Uformować bochenek i przełożyć do formy okrągłej do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  8. Wyrosnięty chlebek posmarować wodą, posypać mąką i za pomocą ostrego noża naciąć na krzyż.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 30 – 35 minut.
  10. Pod półką z chlebkiem, wstawić naczynie z gorącą wodą.
  11. Wystudzić na  kratce metalowej.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb marchwiowy na zakwasie
1

Chleb marchwiowy na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka
2

Najprostsze pszenne bułki bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!