Chleb najprostszy
Autor przepisu Jim Lahey twierdzi , że nawet sześciolatek mógłby przygotować taki chleb ;-) Według mnie to rzeczywiście najprostszy ,
a zarazem jeden z najlepszych chlebów , jakie do tej pory piekłam. Ciasta nie trzeba w ogóle zagniatać , jedynie wymieszać , poczekać , aż urośnie , odgazować , znowu poczekać i upiec. W dodatku nie wymaga specjalnie ostrożnego obchodzenia się z nim - mój po wyrośnięciu trochę przykleił się do ściereczki , więc prawie go wlałam do formy , a i tak ładnie wyrósł i zaokrąglił się :-) Po wyjęciu z pieca skórka była tak wspaniale chrupiąca , że można było usłyszeć jak delikatnie pęka. Środek natomiast pozostał mięciutki , puszysty i lekko wilgotny. Jeśli ktoś jeszcze nie zdecydował się na wypróbowanie tego przepisu - gorąco zachęcam :-)
Dziękuję Abbrze , która swoim wpisem na blogu jako pierwsza poleciła upieczenie tego chleba , a tym samym wyświadczyła nam wielką przysługę :-)
Składniki :
- 3 szkl. mąki pszennej (ja użyłam chlebowej)
- 1,5 szkl. wody
- 1,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki drożdży instant
Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże (dałam zwykłe suszone , rozpuszczone w odrobinie wody) , sól , wodę i wymieszać. Miskę przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin (można nawet kilka godzin dłużej).
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i odgazować , czyli rozpłaszczyć na kształt prostokąta , złożyć 1/3 ciasta od góry do dołu i 1/3 od dołu do góry , boki zawinąć do środka , dobrze przycisnąć , uformować kulę. Przełożyć na obficie posypaną mąką , otrębami lub kaszką kukurydzianą ściereczkę (łączeniem do dołu) albo włożyć do koszyka (ew. miski) wyłożonego ściereczką posypaną mąką , łączeniem do góry (ja wybrałam właśnie tę opcję). Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie nagrzać piekarnik razem z naczyniem , w którym będzie piekł się chleb , do temp. 250 - 270 st.C. (trwa to ok. 30 minut). Naczynie powinno być z pokrywką , odporne na wysokie temperatury (ze szkła żaroodpornego , żeliwa). Następnie do rozgrzanego naczynia przełożyć wyrośnięty chleb (jeśli wyrastał w koszyku - odwrócić go dołem do góry) , przykryć pokrywką , temperaturę piekarnika obniżyć do 230 st.C. i piec 30 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 - 15 minut , wystudzić na kratce kuchennej.