Chleb na sodzie
O takim chlebie na sodzie wielokrotnie czytałam. Aż w końcu nadszedł ten dzień i zrobiłam ten chleb, ale z dodatkami smakowymi. Dodatki to olej kujawski z czosnkiem, suszone pomidory oraz żółty ser i zioła.Jest fajny do odrywania.
Chleb na sodzie
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 40 dkg masła
- 300 ml maślanki
- 4 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżeczka oregano
- 10 dkg żółtego sera pokrojonego w kosteczkę
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia wraz z sodą oczyszczoną. Masło rozcieramy z mąką palcami tak, aby powstało coś w rodzaju kruszonki, dodajemy maślankę oraz pokrojone pomidory i oregano, oraz żółty ser i wyrabiamy wszystko łyżką.
Na oprószony mąką stół / blat wyciągamy ciasto i krótko zagniatamy. Robimy kulkę z ciasta, nacinamy na górze krzyż ostrym nożem.
Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika na 45- 50 minut. Chleb będzie gotowy jeśli go podniesiemy i od dołu postukamy usłyszymy głuchy odgłos.
U nas chleb został porwany rękami na kawałeczki i moczony w oleju z czosnkiem zniknął w ciągu chwili.
Boje się, że jeśli chleb za długo by postał mógłby bardzo stwardnieć… więc polecamy go do zjedzenia od razu po upieczeniu
Ten przepis bierze udział w akcji „ Odkryj Kujawski ze smakiem” , bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu „ZPierwszegoTloczenia.pl„, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.