Chleb na owsiance

Zdjęcie - CHLEB NA OWSIANCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo pyszny i zdrowy chleb o super chrupiącej skórce.
W sam raz do zabrania ze sobą na majówkowy piknik.
Kiedy zobaczyłam go pierwszy raz tutaj, od razy skradł moje serce.
U mnie w wersji z czarnuszką, którą uwielbiam.
Bardzo polecam!

Składniki:

500g mąki pszennej
4g drożdży instant
150g drobnych płatków owsianych
450g wrzącej wody
30g miękkiego masła
13g soli
30g miodu
130ml mleka

Posypka: 1 łyżka płatków owsianych, 2 łyżki czarnuszki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami. Płatki owsiane zalać wrząca wodą i od razu dodać masło, sól i miód. Odstawić do przestygnięcia, a następnie dolać mleko. Z tak przygotowanej owsianki i mąki z drożdżami zagnieść ciasto i wyrabiać je przez około 15 - 20 minut (ciasto będzie lepkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Następnie ciasto umieścić w foremkach - u mnie były to wysmarowane masłem i lekko posypane otrębami keksówki. Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i obficie posypać przygotowaną posypką. Suchą dłonią lekko przyklepać posypkę i odstawić chleby do wyrośnięcia, aż zwiększą swoją objętość o około 70%. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 200C. Piec około 50 - 60 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka