Chleb na mleku
Dawno nie piekłam żadnego chleba, kiedy więc przy okazji porządków znalazłam w szufladzie zapomnianą torebeczkę suchych drożdży, poczułam, że właśnie mam ochotę na jakiś domowy wypiek. Skorzystałam z pierwszego przepisu, jaki miałam pod ręką, a mianowicie z przepisu na podstawowe ciasto chlebowe z książeczki "Kuchnia śródziemnomorska".
Podane proporcje wystarczają na malutki bochenek, na pół małej keksówki.
Składniki:
2,5 szklanki mąki (pomieszałam mąkę pszenną z mąką graham 1850 pół na pół)
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Z drożdży, cukru i połowy mleka przygotuj rozczyn, pozostaw go w ciepłym miejscu na około 10 minut. Mąkę i sól przesiej, dodaj oliwę, rozczyn, a następnie stopniowo dodawaj mleko. Ciasto powinno być zwarte, tak trzeba uważać, ile wlewa się mleka. Następnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne (ja wyrabiałam 5 minut robotem). Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Włóż ciasto do foremki, posmaruj z wierzchu mlekiem i piecz przez około 45 minut w 190 stopniach.