chleb na mieszanym zakwasie


Zdjęcie - chleb na mieszanym zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrób domowego pieczywa tak mnie wciągnął, że co i rusz testuję przeróbki przepisów oraz przeróbki przeróbek:) Jako, że „praca twórcza” to bardzo ciekawe i zajmujące zajęcie, za każdym razem mam niespodziankę wyjmując z piekarnika kolejny chleb.
W zeszły piątek przygotowując chałkę na zakwasie w ramach Weekendowej Piekarni, równocześnie piekłam chleb. Siedziałam nad przepisem chleba, który kiedyś piekłam (chleb na zakwasie z otrębami i puree ziemniaczanym), z ołówkiem w ręku, dopisywałam jedne składniki, skreślając inne i w rezultacie powstało mi coś takiego jak widać na załączonych obrazkach.
Chleb wyszedł bardzo dobry, jest w nim zero drożdży sklepowych i długo utrzymuje świeżość.

Zdjęcie - chleb na mieszanym zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na mieszanym zakwasie z ziarnami i morelami

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie:

180 g aktywnego zakwasu pszennego
370 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g letniej wody
200 g mąki typ 650

Rano następnego dnia:
Papka ziemniaczana:
125 ml wrzątku
3 kopiaste łyżki puree ziemniaczanego
2 łyżki zarodków pszennych
0,75-1 łyżka soli

oraz:

100 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki pszennej razowej
2 kopiaste łyżki pestek słonecznika
2 kopiaste łyżki pestek dyni
6 posiekanych suszonych moreli (opcjonalnie)

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie wymieszać łyżką lub rózgą dwa rodzaje zakwasu z wodą i mąką, miskę przykryć i zostawić w temp. pokojowej na całą noc.
Rano następnego dnia do 125 ml wrzątku dodać puree ziemniaczane, zarodki pszenne i sól. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić aż będzie letnie.
W dużej misce wymieszać całe zakwaszone ciasto z papką ziemniaczaną, dodać oba rodzaje mąki, nasiona i morele. Zmiksować aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Około 5 min. Miskę nakryć folią i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami długiej keksówki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Ciasto urośnie dwukrotnie.
Piekarnik nagrzać od 210-220 C i do gorącego włożyć chleb. Od razu spryskać wodą ścianki piekarnika. Chleb piec 40-45 min.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb