Chleb mleczny - na zakwasie
Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z tego przepisu - mocno kwaskowy mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Polecam
Składniki
- 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody źródlanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży
Na wierzch
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- nasiona do posypania
Zakwas wymieszać z ciepłym mlekiem.
Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka i dwiema łyżkami cukru - odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać wodę, roztopione masło i resztę składników- wyrobić ciasto i postawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczka do podwojenia objętości.
Następnie wyjąć ciasto i wyrobić uformować chlebek i odłożyć do wyrośnięcia przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać nasionami. Piec 10 minut w 240 C potem zmniejszyć do 190 C i piec jeszcze ok 25 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...