Chleb miodowy z maszyny
Na Mikołaja zostałam obdarowana rewelacyjnym wynalazkiem jakim jest maszyna do pieczenia chleba. W związku z tym rozpoczęłam wielkie testowanie i obecnie jestem gotowa podać przepis na chleb z maszyny, który jest lekki i smaczny, i na pewno się udaje. Okazuje się, że jedynie wybrane przepisy nadają się do maszyny i takie też będę co jakiś czas zamieszczać opatrzone dopiskiem „z maszyny”. Pieczywo z maszyny robi się banalnie szybko. Jednocześnie pieczywo nie traci wartości odżywczych i wciąż jest zdecydowanie zdrowsze od większości kupnych wynalazków. Jest to idealne rozwiązane dla zapracowanych wielbicieli zdrowej żywności.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 5min
Poziom trudności: 1/10
SKŁADNIKI:
- 320ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 600g mąki pszennej u mnie typ 650
- 10g świeżych drożdży
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki według podanej kolejności umieszczamy w maszynie.
2. Nastawiamy wybrany program- u mnie 1.
3. Pamiętamy aby po sygnale dźwiękowym wyciągnąć łopatki.
4. A po upieczeniu wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.
5. Polecam również nie kroić bochenka zanim nie wystygnie całkowicie.
6. Chleb rewelacyjnie komponuje się z wędliną.
Smacznego!