Chleb kubański

Zdjęcie - chleb kubański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebem tym zainteresowała mnie Natalia. No ładny chlebek, owszem. I szybki tudzież bezproblemowy, ale jednakowoż pozbawiony charakteru. Natomiast gdy dodać do niego kminku, czarnuszki etc., robi się z niego bardzo przyjemny bochenek. Należy mieć:

250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej typ 750
ok. 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
paczkę suchych drożdży (7 g)
łyżeczkę cukru
łyżeczkę soli
zalecane: dodanie pełnej łyżeczki kminku lub czarnuszki

Wszystkie suche składniki wymieszać, dolać wodę i wyrabiać ciasto mikserem z hakami do ciasta przez ok. 10 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt twarde, dolewać po odrobinie wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, najlepiej w koszyczku do wyrastania. Następnie przełożyć na blachę, uformować bochenek i posmarować go wodą z oliwą. Naciąć zwilżonym, ostrym nożem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 190 stopni, włączyć piekarnik i piec chleb ok. 40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb