Chleb kubański
Chlebem tym zainteresowała mnie Natalia. No ładny chlebek, owszem. I szybki tudzież bezproblemowy, ale jednakowoż pozbawiony charakteru. Natomiast gdy dodać do niego kminku, czarnuszki etc., robi się z niego bardzo przyjemny bochenek. Należy mieć:
250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej typ 750
ok. 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
paczkę suchych drożdży (7 g)
łyżeczkę cukru
łyżeczkę soli
zalecane: dodanie pełnej łyżeczki kminku lub czarnuszki
Wszystkie suche składniki wymieszać, dolać wodę i wyrabiać ciasto mikserem z hakami do ciasta przez ok. 10 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt twarde, dolewać po odrobinie wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, najlepiej w koszyczku do wyrastania. Następnie przełożyć na blachę, uformować bochenek i posmarować go wodą z oliwą. Naciąć zwilżonym, ostrym nożem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 190 stopni, włączyć piekarnik i piec chleb ok. 40 minut.