Chleb kubański

Zdjęcie - chleb kubański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebem tym zainteresowała mnie Natalia. No ładny chlebek, owszem. I szybki tudzież bezproblemowy, ale jednakowoż pozbawiony charakteru. Natomiast gdy dodać do niego kminku, czarnuszki etc., robi się z niego bardzo przyjemny bochenek. Należy mieć:

250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej typ 750
ok. 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
paczkę suchych drożdży (7 g)
łyżeczkę cukru
łyżeczkę soli
zalecane: dodanie pełnej łyżeczki kminku lub czarnuszki

Wszystkie suche składniki wymieszać, dolać wodę i wyrabiać ciasto mikserem z hakami do ciasta przez ok. 10 minut. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt twarde, dolewać po odrobinie wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, najlepiej w koszyczku do wyrastania. Następnie przełożyć na blachę, uformować bochenek i posmarować go wodą z oliwą. Naciąć zwilżonym, ostrym nożem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 190 stopni, włączyć piekarnik i piec chleb ok. 40 minut.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb