Chleb Komarki

Chleb Komarki

Chociaż chleb Komarki z GP jest wieloziarnisty , to mój wypiek powinnam nazwać raczej chlebem dyniowym , bo z ziarenek są w nim tylko pestki dyni - pozostałych ziaren niestety nie miałam . Ale i tak wyszedł bardzo smaczny - tylko trochę dziurawy ;)))

Zdjęcie - Chleb Komarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 1 szklanka otrąb ( u mnie pszenne )
  • 4 łyżki pestek z dyni (u Komarki były jeszcze : 3 łyżki sezamu , 6 łyżek siemienia lnianego , 6 łyżek łuskanego słonecznika i 2 łyżki pestek z dyni - ja dałam 4 ze względu na brak innych ziaren )
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag. drożdży
  • 1 litr wody


Mąkę , ziarna , sól , cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie . Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut . Wyrobić ponownie , przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych , odstawić do wyrośnięcia . Piec w temperaturze 230 C przez około 1 godzinę ( u mnie godzina to trochę za dużo - chleb zbytnio się zrumienił z wierzchu - ale w środku jest OK ) .

Zdjęcie - Chleb Komarki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów