Chleb jogurtowy

pyszny, lekki chleb, na który przepis wyszperałam w książce "Pieczenie chleba" autorstwa Lindy Doeser. oczywiście, nie obyło się bez zmian drobnych :)

Zdjęcie - chleb jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

  • 150 ml letniej wody
  • 125ml jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu (dałam jasny zamiast ciemnego)
  • 200g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej z pełnego przemiału (tu dałam lubellę pełnoziarnistą w zamian)
  • 25g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli (1 łyżka stołowa - bdb!)
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

przygotowanie:

składniki włożyć do maszyny: najpierw mokre, potem mąkę równo rozprowadzić w pojemniku, tak aby woda nie wypływała spod niej. sól i otręby nałożyć do przeciwległych kątów formy. na środku formy zrobić dołek, i tam wsypać drożdże.

ustawić program DOUGH - podstawowy, i jasną skórkę.

wychodzi przepyszny, lekki - ale nie za bardzo. z odrobiną słodyczy - ale bez przesady. idealny na śniadania :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy