Chleb graham
Moja pierwsza własna wariacja na chleb z maszyny. Pierwotna koncepcja dotycząca proporcji składników trochę nie wyszła, ale na szczęście w maszynie można regulować gęstość ciasta. W ten oto sposób doszłam do przepisu na naprawdę pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej!
To białe na zdjęciu to mój pies, który widocznie ma parcie na szkło ;)
Składniki:
700 gr mąki pszennej typ 1850 (najlepiej już lekko przesianej)
380 ml mleka (do 400)
łyżka bardzo miękkiego masła (25 gr)
2 łyżeczki fruktozy
1,5 łyżeczki soli
15 gr świeżych drożdży
Do formy wrzucić masło, sól i fruktozę, zalać mlekiem. Wsypać mąkę i na wierzchu pokruszyć drożdże. Włączyć program do wypieku chleba pełnoziarnistego i czekać ;D
chlebek z masłem - lubię to!
listonic_content = '700 gr mąki pszennej typ 1850 ( najlepiej już lekko przesianej ) 380 ml mleka ( do 400 ) 25 gr / łyżka bardzo miękkiego masła 2 łyżeczki fruktozy 1,5 łyżeczki soli 15 gr świeżych drożdży';listonic_theme = "addToShoppingList5";document.write("");
[Listonic]
var span = getElementsByClassName('ListonicTag12345', 'span')[0]; span.parentNode.removeChild(span);
To białe na zdjęciu to mój pies, który widocznie ma parcie na szkło ;)
Składniki:
700 gr mąki pszennej typ 1850 (najlepiej już lekko przesianej)
380 ml mleka (do 400)
łyżka bardzo miękkiego masła (25 gr)
2 łyżeczki fruktozy
1,5 łyżeczki soli
15 gr świeżych drożdży
Do formy wrzucić masło, sól i fruktozę, zalać mlekiem. Wsypać mąkę i na wierzchu pokruszyć drożdże. Włączyć program do wypieku chleba pełnoziarnistego i czekać ;D
chlebek z masłem - lubię to!
listonic_content = '700 gr mąki pszennej typ 1850 ( najlepiej już lekko przesianej )