Chleb fiński

Chleb fiński

W ubiegłym roku w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska przygotowałam pyszny chleb z orzechami. Ten który przedstawiam Wam dziś nie jest aż tak bogaty w składniki i aromaty, ale ma również wiele walorów, przed wszystkim jest bardzo soczysty dzięki dodatkowi jogurtu i miodu.

Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady, z której już niejednokrotnie korzystałam i polecam.

 

Zdjęcie - Chleb fiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (2 sztuki):

1/2 l jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka

50 g drożdży

1/2 łyżki soli

2 łyżki miodu

2 i 4/5 szklanki mąki żytniej

2 i 1/2 szklanki maki pszennej + nieco do podsypywania

 

1. Jogurt należy podgrzać nieco i rozetrzeć z drożdżami w misce. Dodać sól, płynny miód i rozmieszać.

2. Wsypać mąkę żytnią i wyrobić. Następnie dodać mąkę pszenną i dobrze wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.

3. Wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 2 części. Uformować dwie kule.

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej dwa okrągłe chlebki. Zostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

5. Kilka razy nakłuć każdy bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30 minut.

6. Ostudzić chwilę na kratce, dalej studzić pod ściereczką – dzięki temu chleb pozostanie soczysty.

 

Ten chleb świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw i materiał na grzanki.

 

To już drugi wpis do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz pierwszy do akcji Domowe pieczywo drożdżowe.

 

Zdjęcie - Chleb fiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb fiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb fiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tags: chleb, Finlandia, Skandynawia

Kategorie przepisów