Chleb fiński
W ubiegłym roku w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska przygotowałam pyszny chleb z orzechami. Ten który przedstawiam Wam dziś nie jest aż tak bogaty w składniki i aromaty, ale ma również wiele walorów, przed wszystkim jest bardzo soczysty dzięki dodatkowi jogurtu i miodu.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady, z której już niejednokrotnie korzystałam i polecam.
Składniki (2 sztuki):
1/2 l jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka
50 g drożdży
1/2 łyżki soli
2 łyżki miodu
2 i 4/5 szklanki mąki żytniej
2 i 1/2 szklanki maki pszennej + nieco do podsypywania
1. Jogurt należy podgrzać nieco i rozetrzeć z drożdżami w misce. Dodać sól, płynny miód i rozmieszać.
2. Wsypać mąkę żytnią i wyrobić. Następnie dodać mąkę pszenną i dobrze wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
3. Wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 2 części. Uformować dwie kule.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej dwa okrągłe chlebki. Zostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
5. Kilka razy nakłuć każdy bochenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30 minut.
6. Ostudzić chwilę na kratce, dalej studzić pod ściereczką – dzięki temu chleb pozostanie soczysty.
Ten chleb świetnie nadaje się jako dodatek do wielu potraw i materiał na grzanki.
To już drugi wpis do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013 oraz pierwszy do akcji Domowe pieczywo drożdżowe.
Tags: chleb, Finlandia, Skandynawia