Chleb farmerski
Jeśli chcecie upiec pięknie pachnący i prosty chleb domowy, bez dodatku zakwasu bierzcie się za ten chleb. Jest na prawdę pyszny!:)
/ Chleb ze 106 wydania Weekendowej Piekarni, której gospodynią była A. Grey, a znalazła przepis w magazynie 'Delicious'/
- 500 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 300 ml letniej wody Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek.
W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody.
Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty - powinno się lekko spienić.
Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą.
Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości (u mnie ok. 60-70 minut).
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do lekko naoliwionej foremki, keksówki ( mój chleb wyrastał w koszyku).
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. (200 termoobieg). Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30-35 minut.
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut.
Studzić na kratce. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 300 ml letniej wody Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek.
W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody.
Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty - powinno się lekko spienić.
Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą.
Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości (u mnie ok. 60-70 minut).
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do lekko naoliwionej foremki, keksówki ( mój chleb wyrastał w koszyku).
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. (200 termoobieg). Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30-35 minut.
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut.
Studzić na kratce. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________