Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na klasyczny chleb dyniowy należy do najstarszych receptur na kontynencie północnoamerykańskim.

Dynia główny składnik tego chleba jest także wykorzystywana w ciastach i chlebkach na słodko.

Do przygotowania chleba dyniowego potrzebujemy pulpy z dyni, uprzednio ugotowanej lub pieczonej lub gotowego puree dyniowego.

Chleb dyniowy w smakach korzennych jest doskonałym pożywnym dodatkiem do wielu dań i w wielu urozmaiconych kanapkach.

Piękny w jesiennych kolorach chleb dyniowy niech zagosci na naszych stołach !

 

Składniki na chleb dyniowy:

550 g mąki pszennej chlebowej

1,5 łyżeczki drożdży suszonych

2 łyżki miodu naturalnego

1 łyżeczka soli

1 łyżka przyprawy korzennej

250 g puree dyniowego

100 ml letniej wody

100 ml mleka

100 g pestek dyni

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak wykonać chleb dyniowy?

Mąkę przesiać, dodać drożdże i wymieszać.

Dodać miód, puree dyniowe, przyprawę korzenną, sól i letnie mleko z wodą.

Jesli ciasto jest za rzadkie, dodać odrobinę mąki, jesli za gęste trochę wody.

Połowę ziaren uprażyć na suchej patelni i dodać pod koniec wyrabiania.

Wyrabiać ręcznie lub maszynowo aż ciasto przestanie się kleić i będzie elastyczne i jednolite.

Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką.

Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny.

Ponownie krótko wyrobić, uformować kwadratowy bochenek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia /24 x 24 cm/.

Przykryć sciereczką i odstawić ponownie na 40 minut.

Przed pieczeniem, chleb dyniowy posmarować letnią wodą i posypać pozostałymi, nie uprażonymi pestkami dyni.

Piec w nagrzanym piekarniku w 220' C przez 35-40 minut lub do zarumienienia.

Po upieczenie chleb dyniowy wystudzić na kratce metalowej.

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów