Chleb dyniowy z pieprzem
Jeżeli macie jeszcze w zapasie dyniowe purree to proponuje abyście upiekli oto taki chlebek z jej dodatkiem. Dyniowy chlebek za zakwasie i musem dyniowym, jest delikatny i bardzo smaczny - odkąd maż mi zafundował kamień do pieczenia to w moim piekarniku coraz częściej się pojawiają takie oto chlebki :-) Polecam
Chleb został upieczony w ramach zabawy Upiecz Smakowity Chleb
- 8 łyżek zakwasu żytniego
- 100 ml wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin
- cały zaczyn
- 1 szklanka pure dyniowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 7 g soli
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki żytniej
Do miski przełożyć mus dyniowy, dodać ciepłą wodę oraz cały zaczyn z poprzedniego dnia i - wymieszać następnie wsypać sól,pieprz i mąki - wyrobić ciasto ok 10 minut ja wyrabiam ręcznie. Ciasto przełożyć do miski ale, na dno wsypać odrobinę mąki aby się zbytnio nie przykleiło i odstawić na ok 1,5 godziny aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przerobić kilkakrotnie składając, i znowu wkładamy do miski pod przykryciem aby wyrosło tak na ok 1 godzinkę.
W międzyczasie wykładamy koszyk do wyrastania chleba ściereczką i obsypujemy mąką oraz pestkami dyni.
Gdy ciasto nam już wyrosło przerabiamy i wkładamy do koszyka - przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 C i wkładamy kamień aby się nagrzał .Gdy chlebek wyrósł przykładamy go odwracając do góry dnem na łopatkę którą wcześniej obsypałam mąką - można lekko ponacinać z góry bardzo ostrym nożem. Zsunąć delikatnie z łopaty i piec 10 minut później zmniejszyć temperaturę na 200C i piec jeszcze ok 40 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepis