Chleb dyniowo - orkiszowy
Aromatyczny chlebek dyniowy z ziołami i dodatkiem czosnku. Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika ;-) w dodatku bardzo prosty do wykonania w takim jesiennym klimacie. Polecam
przepis własnyna 1 bochenek
- 200 g ciepłej wody
- 100 g sera koziego
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 220 g pure z dyni
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 500 g mąki orkiszowej
Do miski przełożyć pure dyniowe, ciepłą wodę , drożdże i miód - wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 15 minut , w międzyczasie posiekać zioła i rozgnieść czosnek - wrzucić do pure dyniowego oraz dodać sól , pokruszony ser kozi i dodawać powoli mąkę - zagniatać aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto ok 8-10 minut przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 -1,5 godziny w zależności od ciepła jakie panuje w danym pomieszczeniu. Po tym czasie odgazować ciasto. Uformować chlebek lub przełożyć do formy (podsypując mąką gdyby zbyt mocno się kleił). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok 15 minut aby lekko podrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik 200 C wstawić na dno piekarnika miseczkę z wodą, chleb piec ok 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 45 minut aż skórka z wierzchu będzie zarumieniona a chleb będzie wydawał głuchy dzwięk od spodu. Ewentualnie można sprawdzić patyczkiem przebijając chleb gdy nie ma śladu surowego ciasta to znaczy że jest upieczony.
Smacznego