Chleb domowy

 

30-40 g drożdży

 

700 g mąki białej pszennej

 

200 g maki razowej żytniej

 

200 g mąki razowej pszennej

 

łyżka soli

 

0,5 litra ciepłej, ale niegorącej wody

 

olej do wysmarowania blachy

 

ziarna - do posypania chleba - różne

 

W dużej misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Wsypać mąki razowe i 200 g mąki białej, wymieszać - nie musi być dokładnie wymieszane. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie formę do keksu wysmarować olejem. Do rozczyny, który powinien podwoić objętość dodać resztę mąki i wyrabiać ok 5-10 minut - najlepiej ręka. W razie konieczności można dolać ciepłej wody. Ciasto powinno być klejące - nie suche. Przełożyć je do formy keksowej, zwilżoną woda ręką posmarować wierzch ciasta i posypać ziarenkami.

 

Piekarnik nastawić na maksymalna moc - u mnie to 300 stopni C. Wstawić ciasto i zostawić półprzymknięte drzwiczki piekarnika. Przez następne 30 min ciasto powinno urosnąć i wypełnić foremkę. Wtedy można zamknąć drzwiczki, nastawić temperaturę na 200 stopni C i piec chleb jakieś 30-40 minut od momentu zamknięcia piekarnika. Jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor.

To mój pierwszy udany chleb domowy :-)

Przepisy z tych kategorii

Chleb owsiankowy na zakwasie
1

Chleb owsiankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki
1

Bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki pita na zaczynie poolish
2

Chlebki pita na zaczynie pooli…

food² food²
Food Square

Bułeczki z sezamem
2

Bułeczki z sezamem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb jogurtowy na drożdżach – farmerski
3

Chleb jogurtowy na drożdżach –…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Uniwersalny chleb pszenny

Uniwersalny chleb pszenny

Tosia Tosia
Smakowity chleb