Chleb domowy

 

30-40 g drożdży

 

700 g mąki białej pszennej

 

200 g maki razowej żytniej

 

200 g mąki razowej pszennej

 

łyżka soli

 

0,5 litra ciepłej, ale niegorącej wody

 

olej do wysmarowania blachy

 

ziarna - do posypania chleba - różne

 

W dużej misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Wsypać mąki razowe i 200 g mąki białej, wymieszać - nie musi być dokładnie wymieszane. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie formę do keksu wysmarować olejem. Do rozczyny, który powinien podwoić objętość dodać resztę mąki i wyrabiać ok 5-10 minut - najlepiej ręka. W razie konieczności można dolać ciepłej wody. Ciasto powinno być klejące - nie suche. Przełożyć je do formy keksowej, zwilżoną woda ręką posmarować wierzch ciasta i posypać ziarenkami.

 

Piekarnik nastawić na maksymalna moc - u mnie to 300 stopni C. Wstawić ciasto i zostawić półprzymknięte drzwiczki piekarnika. Przez następne 30 min ciasto powinno urosnąć i wypełnić foremkę. Wtedy można zamknąć drzwiczki, nastawić temperaturę na 200 stopni C i piec chleb jakieś 30-40 minut od momentu zamknięcia piekarnika. Jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor.

To mój pierwszy udany chleb domowy :-)

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami