Chleb domowy

 

30-40 g drożdży

 

700 g mąki białej pszennej

 

200 g maki razowej żytniej

 

200 g mąki razowej pszennej

 

łyżka soli

 

0,5 litra ciepłej, ale niegorącej wody

 

olej do wysmarowania blachy

 

ziarna - do posypania chleba - różne

 

W dużej misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Wsypać mąki razowe i 200 g mąki białej, wymieszać - nie musi być dokładnie wymieszane. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. W tym czasie formę do keksu wysmarować olejem. Do rozczyny, który powinien podwoić objętość dodać resztę mąki i wyrabiać ok 5-10 minut - najlepiej ręka. W razie konieczności można dolać ciepłej wody. Ciasto powinno być klejące - nie suche. Przełożyć je do formy keksowej, zwilżoną woda ręką posmarować wierzch ciasta i posypać ziarenkami.

 

Piekarnik nastawić na maksymalna moc - u mnie to 300 stopni C. Wstawić ciasto i zostawić półprzymknięte drzwiczki piekarnika. Przez następne 30 min ciasto powinno urosnąć i wypełnić foremkę. Wtedy można zamknąć drzwiczki, nastawić temperaturę na 200 stopni C i piec chleb jakieś 30-40 minut od momentu zamknięcia piekarnika. Jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor.

To mój pierwszy udany chleb domowy :-)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb