CHLEB CODZIENNY

CHLEB  CODZIENNY

 Ten chleb skusił mnie swoją nazwą bo jakoś tak lubię tradycyjne pieczywo(teraz poluję na idealną bułkę wrocławską). I ten chlebek rzeczywiście jest bardzo tradycyjny. Zwyczajny, neutralny. Bardzo smaczny z lekko chrupiącą skórką. Wydaje mi się, że zanim zaczęła  się moja historia z pieczeniem chleba to takie chleby właśnie gościły u mnie w domu najczęściej. Przepis podpatrzymy na blogu ko ko ko, zmodyfikowany. Z czystym sumieniem polecam.

Zdjęcie - CHLEB  CODZIENNY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: zaczyn 12h plus 5h 

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

Zaczyn

  • 280ml mleka 
  • 5g drożdży instant
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu 
  • 200g mąki pszennej chlebowej
  • 80g mąki pszennej razowej

ciasto właściwe

  •  łyżka zaczyn z dnia poprzedniego
  • 300g mąki pszennej chlebowej
  • 1soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 w mleku rozprowadzamy drożdże, zakwas i mąkę (ilość z mąki zaczynu). Mieszamy, miskę z zaczynem owijamy szczelnie workiem foliowym i odstawiamy na 12-16h.

2. Następnego dnia do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5-7 minut. Ciasto będzie dość zwięzłe.

3. Następnie umieszczamy miskę z ciastem ponownie w foliowym woreczku i odstawiamy na 2h.

4. Po tym czasie w końcu formujemy bochenek, Oprószamy go mąką i umieszczamy w koszu do wyrastania złączeniem do góry. Kosz z chlebem umieszczamy w foliowym worku i odstawiamy na kolejną godzinę.

Zdjęcie - CHLEB  CODZIENNY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CHLEB  CODZIENNY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą do 250stopni, na dnie umieszczamy naczynie żaroodporne w wodą.

6. Na gorącą blachę delikatnie wyrzucamy chleb, nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 225 st i pieczemy 35minut.

Zdjęcie - CHLEB  CODZIENNY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów