CHLEB CODZIENNY
Ten chleb skusił mnie swoją nazwą bo jakoś tak lubię tradycyjne pieczywo(teraz poluję na idealną bułkę wrocławską). I ten chlebek rzeczywiście jest bardzo tradycyjny. Zwyczajny, neutralny. Bardzo smaczny z lekko chrupiącą skórką. Wydaje mi się, że zanim zaczęła się moja historia z pieczeniem chleba to takie chleby właśnie gościły u mnie w domu najczęściej. Przepis podpatrzymy na blogu ko ko ko, zmodyfikowany. Z czystym sumieniem polecam.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: zaczyn 12h plus 5h
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
Zaczyn
- 280ml mleka
- 5g drożdży instant
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
- 200g mąki pszennej chlebowej
- 80g mąki pszennej razowej
ciasto właściwe
- łyżka zaczyn z dnia poprzedniego
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 1soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 w mleku rozprowadzamy drożdże, zakwas i mąkę (ilość z mąki zaczynu). Mieszamy, miskę z zaczynem owijamy szczelnie workiem foliowym i odstawiamy na 12-16h.
2. Następnego dnia do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to około 5-7 minut. Ciasto będzie dość zwięzłe.
3. Następnie umieszczamy miskę z ciastem ponownie w foliowym woreczku i odstawiamy na 2h.
4. Po tym czasie w końcu formujemy bochenek, Oprószamy go mąką i umieszczamy w koszu do wyrastania złączeniem do góry. Kosz z chlebem umieszczamy w foliowym worku i odstawiamy na kolejną godzinę.
5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z blachą do 250stopni, na dnie umieszczamy naczynie żaroodporne w wodą.
6. Na gorącą blachę delikatnie wyrzucamy chleb, nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 225 st i pieczemy 35minut.
Smacznego!