Chleb bez wyrabiania z ziarnami
chleb bez wyrabiania z ziarnami
Na instagramie na profilu: tysiagotuje.pl znalazłam przepis na szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej porcji i wyszły mi dwa chlebki. Polecam, chleb jest chrupiący i pełen ziaren. W tym roku zagości w moim koszyku wielkanocnym :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g lub 250 g drożdży świeżych + łyżka cukru
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3/4 łyżki soli
- 500 ml letniej wody
- 3 łyżki dobrego oleju
- masło lub margaryna do natłuszczenia formy
- mąka lub bułka tarta do wysypania formy
- ziarna do posypania chleba
Wykonanie:
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1/2 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wraz z solą przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wszystkie ziarna. Wlać resztę wody i olej. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Jeśli używamy suchych drożdży będzie szybciej. Suche składniki trzeba przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Dodać ziarna, olej i wodę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm natłuścić masłem lub margaryną. Wysypać dokładnie mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać wierzch ziarnami. Chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w funkcji góra - dół, do tzw. suchego patyczka.
chleb bez wyrabiania z ziarnami
Smacznego!
chleb bez wyrabiania z ziarnami
Zapraszam również na: Chleb na maślanceCHLEB BEZ WYRABIANIA Z ZIARNAMI (BREAD WITH GRAINS)CHLEB BEZ WYRABIANIA Z ZIARNAMI (BREAD WITH GRAINS)