Chleb „Aniołów”
Chleb anielski symbolizuje mannę z nieba na czesć wędrowców do ziemi obiecanej. Chleb najlepszy, najsmaczniejszy, bogaty w smakowe składniki, z dużą iloscią miodu. Chleb dany od Boga, ” nieśmiertelny”, cudny.
W rzeczywistości nazwa „Angel” wywodzi się od słynnego piekarza izraelskiego Salomona Angel, który z wielkim sercem wypiekał swoje chleby ulepszając ciągle swoje receptury i dążąc do idealnego chleba. I tak oto powstał chleb „Aniołów”.
Chlebek nie wymownie smakowy, puszysty, lekko wilgotny z chrupiącą skórką. Z migdałami, szafranem i rumem.
Spróbujcie koniecznie, bo rzeczywiście smakuje nieziemsko.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 65 g świeżych drożdży
- 300 ml letniego mleka
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 100 g płynnego naturalnego miodu
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/ 2 łyżeczki szafranu w proszku
- 100 g płatków migdałowych
- 60 ml białego rumu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
- Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiać, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki.
- Wyrobić mikserem przez ok. 5 minut do połączenia wszystkich składników.
- Przykryć sciereczką i odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości.
- Następnie ponownie wyrobić ręcznie przez ok. 4 minuty do uzyskania gładkiego, błyszczącego ciasta.
- Uformować wałek o długości 1 metra i ułożyć go w kształcie precla.
- Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 35 minut do uzyskania złotego koloru.
- Gorący posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?
na podstawie zmodyfikowanego przepisu z książki ” The Encyclopedia of Baking”