Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Długie jesienne wieczory sprzyjają wieczornemu lenistwu. Oglądając film lub czytając książkę, nieraz sięgnęłoby się po coś do przegryzienia. Ponieważ jednak od kupnych chipsów trzymam się z daleka (wyjątkiem są nachosy, które uwielbiam, jednak i tak staram się je jeść tylko „od święta”), zaczęłam szukać metod na alternatywne, zdrowe przekąski ;)

Jakiś czas temu wypróbowałam przepis na chipsy z dyni, co zakończyło się całkowitą porażką. Mimo iż plasterki dyni były niemal przezroczyste, piekły się potwornie długo, a chrupiące stawały się w momencie, gdy jednocześnie robiły się spalone, a więc zupełnie niesmaczne. Pilnowanie ich pochłonęło mi masę czasu, a efekt zupełnie nie był tego wart :P

Jak się okazało, chipsy z jarmużu to zupełnie inna bajka. Pieką się szybko i nie wymagają dużego nakładu pracy. Są leciutkie i mega chrupiące – dużo bardziej chrupiące niż zwykłe chipsy. Oczywiście nie smakują jak chipsy ziemniaczane, ale zarówno mnie, jak i mojemu Połówkowi bardzo smakowały. To chrupanie jest wciągające, a przy tym nie powoduje wyrzutów sumienia ;)
Szkoda tylko, że tak trudno zdobyć jarmuż. Gdyby nie to, z pewnością robiłabym te chipsy częściej.

Zdjęcie - Chipsy z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHIPSY Z JARMUŻU
(2 porcje)
3 duże liście jarmużu (lub 4-5 mniejszych),
1 łyżka oliwy,
szczypta soli,
ewentualnie inne przyprawy (papryka w proszku, czosnek granulowany itp.)

Jarmuż dokładnie umyć i rozdrobnić na mniejsze kawałki, usuwając twarde części łodyg. Osączyć i zostawić, by obeschły z wody. Skropić oliwą, oprószyć solą i ewentualnie innymi przyprawami, dokładnie wymieszać. Rozłożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, tak, by w miarę możliwości nie nachodziły na siebie (najlepiej rozłożyć pieczenie na dwie partie).
Piec w 150 stopniach około 10-12 minut, pilnując, aby się nie przypaliły. Gdy staną się suche i szeleszczące – są gotowe.
Najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu. Po pewnym czasie nabierają bardziej kapuścianego posmaku :P


(inspiracja: blog Al's Kitchen)

Kategorie przepisów