Chińskie jajka herbaciane
Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs
09 kwi , 2014
Brak komentarzy
Dziś, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, ciekawostka z jajkami w roli głównej. Zgodnie z recepturą rodem z Chin, jajka gotowane są w bardzo aromatycznej mieszance zawierającej herbatę, sos sojowy i aromatyczne przyprawy takie jak anyż, czy cynamon. Dzięki popękanej skorupce zyskują też ciekawy, marmurkowy wygląd. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Chińskie jajka herbaciane
(10 jajek)
Składniki:
- 10 jajek
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżka cukru
- 1 laska cynamonu (lub duża szczypta mielonego)
- 3 grube plastry imbiru
- 3 łyżki czarnej herbaty liściastej
Przygotowanie:
- Umieść jajka w garnku i zalej wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie przelej jajka zimną wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się jajka.
- Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami) wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Chinese Tea Eggs
(10 eggs)
Ingredients:
- 10 eggs
- 4 tablespoons light soy sauce
- 3 tablespoons dry white wine
- 1 star anise
- 1 tablespoon sugar
- 1 cinnamon stick (or large pinch of ground cinnamon)
- 3 thick slices ginger
- 3 tablespoons black tea leaves
Preparation:
- Place the eggs in a saucepan with enough cold water to cover. Bring the water to the boil, then reduce the heat to low and let the eggs simmer for 10 minutes, or until they are hard-boiled.
- Refresh the eggs in cold water. Drain the eggs and lightly tap and roll the shells on a hard surface to crack them. Do not remove the shells.
- Put the rest of tea cooking mixture ingredients in a saucepan with 1 litre (4 cups) water and heat until boiling. Reduce the heat to low and simmer for 20 minutes. Add the cooked eggs and simmer for 45 minutes. Turn off the heat and let the eggs sit in the tea mixture until cool enough to handle. Remove the shells and serve the eggs warm or cold.
Enjoy!