Cheddar z masłem - potted cheese

Potted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko. Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam!
Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates

Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki

250 g sera Cheddar
75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia i polania sera
1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
30 ml ( 2 łyżki) sherry
pieprz
natka pietruszki do podania


przygotowanie Pokroić ser na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki. Dodać masło, musztardę, gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać sherry i dokładnie wymieszać. Łyżeczką przełożyć masę do małej miseczki zostawiając ok 1 cm na polanie masłem Roztopić trochę masła na małej patelni, na bieżąco usuwać pojawiającą się podczas smażenia pianę. Polać ser masłem tak, żeby całkowicie był przykryty i wstawić do lodówki aż całość się ładnie zetnie. Przed podaniem przybrać pietruszką. Smacznego!


Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego + film

Nadziewane koszyczki z ciasta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bagietki nadziewane kurczakiem

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki