Cheddar z masłem - potted cheese

Potted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko. Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam!
Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates

Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki

250 g sera Cheddar
75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia i polania sera
1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
30 ml ( 2 łyżki) sherry
pieprz
natka pietruszki do podania


przygotowanie Pokroić ser na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki. Dodać masło, musztardę, gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać sherry i dokładnie wymieszać. Łyżeczką przełożyć masę do małej miseczki zostawiając ok 1 cm na polanie masłem Roztopić trochę masła na małej patelni, na bieżąco usuwać pojawiającą się podczas smażenia pianę. Polać ser masłem tak, żeby całkowicie był przykryty i wstawić do lodówki aż całość się ładnie zetnie. Przed podaniem przybrać pietruszką. Smacznego!


Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cheddar z masłem - potted cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy