Chatka puchatka z bananami

Chatka Puchatka z bananami na herbatnikach z masę serową i polewą czekoladową.

Ciasto chatka puchatka to deser bez pieczenia, którego wykonananie jest banalnie proste.

Herbatniki mogą być maślane lub pełnoziarniste. Pod wpływem masy po kliku godzinach będą miękkie i można je pokroić na ładne kawałki.

Do masy serowej możesz użyć twarogu trzykrotnie zmielonego lub zwykłego z wiaderka dobrej jakości.

Banany w sezonie można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, malinami o bardziej wyrazistym smaku.

Ciasto chatka puchatka z bananami to ciekawy i pomysłowy sposób na deser. Będzie smakował nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Większość pewnie z Was zna ten przepis z własnego domu.

TUTAJ znajdziesz zdjęcia krok po kroku z wykonania ciasta.

Zdjęcie - Chatka puchatka z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHATKA PUCHATKA Z BANANAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Na folii aluminiowej rozkładamy w pionie pięć rzędów herbatników i w poziomie po trzy.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Następnie cały czas miksując wlewamy połowę masło. Dzielimy masę na dwie części z czego jedna troszkę większa. Do mniejszej dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy ponownie herbatnikami. Następnie wykładamy warstwę jasną i na środku układamy całe banany lekko skropione sokiem z cytryny. Podnosimy boki ciasta i formujemy trójkąt w środku z bananem. Zawijamy dokładnie folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i oprószamy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy w lodówce na około 15 min. do stężenia.

Zdjęcie - Chatka puchatka z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chatka puchatka z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chatka puchatka z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chatka puchatka z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chatka puchatka z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake