Chapati

Chapati
Miałam nadzieję, że Irena i Andrzej zorganizują kulinarną wyprawę do Azji – i nie zawiodłam się :) Na taką wyprawę i ja się bardzo chętnie piszę, a na pierwszy rzut podaję przepis na indyjskie chlebki chapali, na które przepis znalazłam w "Księdze Smaków Świata". Tam też wyczytałam ciekawostkę:

"W północnych Indiach chapati, znane również jako roti, pieczone jest przez rotiwalas, należących o specjalnej podkasty. W obrębie danej rodziny mężczyźni są piekarzami, kobiety zaś mogą być odpowiedzialne za przygotowanie ciasta i nadzienia. Rotiwalas często pracują dla małych jadłodajni zwanych dhabas, gdzie chapati towarzyszy wszystkim daniom."

Ja chapali zrobiłam i podałam jako dodatek do indyjskiej zupy dhal, o której napiszę jutro...

Zdjęcie - Chapati - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHAPATI
(przepis na 12 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
pół łyżeczki soli,
1 łyżka masła,
1 łyżka mleka,
pół szklanki wody

Mąkę i sól wsypać do miski. Do roztopionego masła wlać mleko, dodać do mąki i wymieszać. Wlać wodę i wyrobić ręcznie do połączenia składników. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze ok. 3 minuty. Z ciasta uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15-30m minut. Następnie podzielić ciasto na 12 równych części uformować z nich kulki. Podsypując mąką, każdą kulkę rozwałkować na cieniutki placek.
Placki piec na mocno rozgrzanej, suchej patelni – ok. 30 sekund z jednej strony, aż spód miejscami będzie przypieczony, a następnie z drugiej. Na powierzchni powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza.
Upieczone chlebki można posmarować masłem, ja dodatkowo posypałam je pietruszką.

Zdjęcie - Chapati - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów