Chałka
łyżka suszonych drożdży albo paczka przeznaczona na pół kilo mąki
2-3 łyżki cukru
szklanka ciepłej wody
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 rozbełtane jajka + 1 jajko do posmarowania chałki
szczypta cukru
sól
Z mąki, drożdży, cukru, szczypty soli, oleju, jajek i ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Ciasto nie może kleić się do dłoni. Teraz trzeba je odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Zagnieść ponownie - ewentualnie dodać nieco mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować z nich wałki. Zlepić na jednym końcu i upleść warkocz. Zalepić na 2 końcu i pod ściereczką odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C, posmarować wyrośniętą chałkę jajkiem rozbełtanym ze szczyptą cukru i szczyptą soli i wstawić do piekarnika na 40 minut.
A oto efekt: