Chałka
Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :)
Składniki:
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
225 ml mleka
15 g świeżych drożdży
75 g masła
3 łyżki miodu
3 jajka
laska wanilii
Składniki na kruszonkę:
25 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki
+ 1 żółtko
Masło rozpuszczamy, laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy ziarenka.
Ziarenka i łupinki wanilii wrzucamy do mleka i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników
Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części: równe jeśli chcemy upiec dwie chałki lub 1 mniejszą, drugą większą jeśli będziemy piekli 1 dużą.
Porcje ciasta dzielimy na 3 i zaplatamy warkocze.
W wariancie 1 dużej chałki spłaszczamy lekko dolny warkocz i robimy w nim wgłębienie, wkładamy w to miejsce mniejszy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mieszamy żółtko z odrobiną wody, zagniatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę.
Smarujemy chałkę rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli pieczemy dwie mniejsze można skrócić czas pieczenia do ok. 30 minut.
Smacznego!
ciastkożercy.pl