Chałka z miodem
Drugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".
Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-)
Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki.
Składniki:
Dodatkowo do smarowania:
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące) a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je krótko wyrobić i podzielić na dwie równe połowy.
Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę.
Gotowe chałki pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-)
Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki.
Składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą)
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru pudru
- 400 ml ciepłego mleka
- 14 g suchych drożdży
Dodatkowo do smarowania:
- Jedno rozmącone jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka maku
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące) a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je krótko wyrobić i podzielić na dwie równe połowy.
Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę.
Gotowe chałki pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego :-)