Chałka z kruszonką
Pieczenia chałek ciąg dalszy. W poszukiwaniu przepisu idealnego wylądowałam u Madzi - u niej zawsze można znaleźć coś dobrego. Nie zawiodłam się i tym razem - znalazłam świetny przepis na pyszną chałkę :)
Chałka wyszła puszysta i miękka. Jedyne, co mi trochę przeszkadzało, to smak oliwy - jak dla mnie zbyt wyczuwalny. Następnym razem zastąpię ją roztopionym masłem, wtedy chałka będzie idealna :)
przepis znalazłam u Majanki
szklanka = 250 ml
Składniki (na 2 chałki) :
ciasto :
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oliwy *
- 1 szklanka letniej wody lub mleka (u mnie pół szklanki mleka + pół szklanki wody)
- szczypta soli
kruszonka :
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru
do posmarowania :
- 1 jajko
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać 1,5 szklanki mąki, wymieszać. Dodać kolejne 1,5 szklanki, wymieszać, a następnie wsypać pozostałą mąkę. Dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 2 kawałki. Każdy kawałek podzielić na 4 równe części, uformować wałeczki, zapleść z nich chałki. Położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką przygotowaną z podanych powyżej składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.35 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wlać do misy maszyny, zostawić na 10 minut. Wsypać mąkę, sól, cukier, dodać jajko i oliwę. Włączyć program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.
* następnym razem zastąpię ją roztopionym masłem lub olejem o neutralnym smaku (smak oliwy jest zbyt intensywny)