CHAŁKA NA ZAKWASIE

CHAŁKA NA ZAKWASIE

Zdjęcie - CHAŁKA NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszy raz upiekłam chałkę z dodatkiem zakwasu i baaardzo mi smakowała. Trzy kromki zjadłam od razu na ciepło , bez niczego , a potem jeszcze z masłem i dżemem - pycha ! :-) Zakwas sprawia , że chałka jest bardziej aromatyczna i dłużej zachowuje świeżość , a kwaskawy smak dodaje jej charakteru. Przepis podała Mirabbelka na forum CinCin.

Zdjęcie - CHAŁKA NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 80 g zakwasu
- 1/2 szklanki wody
- 450 g mąki wysokoglutenowej
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 60 g miodu
- ¼ szklanki oleju kukurydzianego
- 60 g masła

Na glazurę:
- 1/2 jajka
- ew.1 łyżeczka maku

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać około 5 minut , aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Jeśli potrzeba , skorygować ilość mąki i płynów.
Ciasto powinno odstawać od miski, nie może być klejące, ale dać się uformować w kulę.
Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartkę papieru listowego.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym momencie można też wstawić ciasto do lodówki na noc ( będzie bardziej aromatyczne). W takim przypadku po wyjęciu z lodówki podzielić od razu na 4 części i pozwolić odpocząć około 20 minut, zanim zacznie się formować wstęgi warkocza.
Ciasto wyłożyć na blat (nie posypywać mąką), podzielić na 4 równe części. Uformować z nich wałki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok. 40cm. Wałki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto nie daje się wyciągnąć na pożądaną długość, przykryć, dać mu chwilę odpocząć, a w międzyczasie rolować następny.
Wałki połączyć ściśle z jednego końca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości końce mocno złączyć i podwinąć.
Odstawić do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem. Blachę najlepiej przykryć folią albo zapakować całą do torby foliowej i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyjęciu posmarować glazurą z jajka, ew. posypać makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku (można na kamieniu) ok. 20 minut, jeszcze raz posmarować jajkiem miejsca, które wyrosły, piec jeszcze 10-15 minut. Jeśli rumieni się zbyt mocno, przykryć folią aluminiową.

Zdjęcie - CHAŁKA NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CHAŁKA NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów