Chałka idealna

Chałka idealna

Zdjęcie - Chałka idealna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Domowa chałka w czasach pandemii zaczęła gościć w naszym domu dość często. Robiłam wiele eksperymentów, ale dopiero teraz znalazłam przepis idealny. Ta chałka wychodzi idealna, pięknie wyrośnięta, mięciutka i do tego długo pozostaje świeża.

 

Składniki (na 2 chałki):

  • 800 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania
  • odrobina maku lub kruszonka do posypania.

Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży. Ja je kruszę zasypuję łyżką cukru i chwilkę czekam aż się rozpuszczą, a następnie dolewam wodę i mieszam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajka, resztę cukru, olej, sól i wlewam rozpuszczone drożdże, teraz pozostaje tylko wyrobić ciasto. Ja robię to w robocie, ale jeśli nie macie robota to bez problemu wyrobicie ciasto ręcznie, powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi objętość. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minuty. Dzielimy na 2 równe części. Każdą część, dzielimy na 3, robimy takie wałeczki z których zaplatamy chałkę. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, lub kruszonką.

Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C

Zdjęcie - Chałka idealna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chałka idealna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chałka idealna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów