Chałka dyniowa


Jesień w pełni, sezon na dynie trwa. Dzisiaj pokażę Wam przepis na puszystą chałkę z dodatkiem puree z dyni. Ma piękny kolor, dobrze wypieczoną skórkę, jest mięciutka i wspaniale smakuje z dodatkiem powideł śliwkowych lub miodu. Do tego dobra kawa, herbata lub ciepłe mleko i smaczne śniadanie gotowe :). Dla przypomnienia, przepis jak zrobić puree z dyni znajdziecie tu – klik.


Zdjęcie - Chałka dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CHAŁKĘ DYNIOWĄ


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
600 g mąki pszennej
200 g puree z dyni
50 g cukru
szczypta soli
100 ml letniego mleka
50 g masła
1 jajko

Dodatkowo :
1 jajko
sezam



Jak zrobić chałkę dyniową :
Puree z dyni i jajko powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na około 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania chałki.
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki wymieszać razem w miseczce, odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do przestudzenia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, puree z dyni, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto w miarę wyrabiania zacznie odchodzić od dłoni. Może być lekko lepkie, ale nie polecam podsypywać go mąką, można dodatkowo wysmarować dłonie kilkoma kroplami oleju, co ułatwi wyrabianie. Następnie przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na 3 równe części, każdą lekko oprószyć mąką, zrobić z niej wałek i zapleść warkocz (jeśli nie wiecie jak zapleść warkocz poszukajcie filmików na YouTube). Zaplecioną chałkę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o długości 35 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut (powinna urosnąć do brzegu foremki). Przed pieczeniem wierzch chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać, należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć chałkę z foremki, żeby lepiej przypiec boki. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
1

Chleb na zakwasie z jalapeño i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Prosta bagietka z 5 składników
1

Prosta bagietka z 5 składników

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Muszle zapiekane z grzybami

Muszle zapiekane z grzybami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Chili sin carne z dynią
1

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki dyniowe na słodko
1

Placuszki dyniowe na słodko

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami
1

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy