Chałka drożdżowa
Piekarnia nadal trudno dostępna, a zostało mi jeszcze trochę drożdży, więc wymyśliłam dziś dla dzieciaków taką chałkę.
Składniki:
40 g drożdży
550 g mąki
pół szklanki mleka
jajko
2 łyżki masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
pół łyżki soli
do posmarowania: żółtko z mlekiem, do posypania: mak lub sezam
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem i rozmieszaj z trzema łyżkami mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
Do misy wsyp mąkę i sól. Dolej rozczyn, jajko rozbełtane z cukrem, rozpuszczone masło i wodę. Wyrób ciasto i zostaw je do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieć ciasto i podziel je na trzy części. Każdą część uformuj w długi wałek i zapleć jak warkocz. Końce podwiń pod spód. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca, posmaruj chałkę żółtkiem z mlekiem i posyp makiem.
Piecz przez 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest rewelacyjna, chrupiąca na zewnątrz, puszysta w środku...
Poezja. Ja najbardziej lubię taką chałkę z powidłami śliwkowymi, i do tego z ciepłą herbatą.