Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa z masłem, dżemem malinowym lub kremem czekoladowym do tego kubek gorącej czekolady to, jest to co z pewnością poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka drożdżowa to słodkie pieczywo, które można zjeść na śniadanie, kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny warkocz z trzech części. Ten, kto ma córki nie powinien mieć z tym problemu ;). Jeśli potrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale! Chałkę można jeść, jak już wspomniałam z różnego rodzaju smarowidłami, ale nie tylko! Niebawem podam Wam przepis na to, jak zagospodarować chałkę, która zrobiła się już troszkę czerstwa. Będzie to prosty, pyszny deser, ale to w kolejnym wpisie 🙂

Chałka drożdżowa Zdjęcie - Chałka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Autor: Anna Typ dania: Ciasta

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 jajka - duże XL
  • 1 żółłtko
  • 5 łyżeki stopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko + łyżka mleka
  • cukier do posypania chałek
  • 4 łyżki rodzynek

Instrukcje

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać
  2. Masło stopić
  3. Mleko lekko podgrzać, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić
  4. Jajka i żółtko wymieszać w miseczce
  5. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski
  6. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło
  7. Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta
  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście
  9. Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki
  10. Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód
  11. Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce)
  12. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  13. Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę
  14. Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
  15. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce
  16. Smcznego!

Zdjęcie - Chałka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z samopszy na zakwasie
1

Chleb z samopszy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj