Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa z masłem, dżemem malinowym lub kremem czekoladowym do tego kubek gorącej czekolady to, jest to co z pewnością poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka drożdżowa to słodkie pieczywo, które można zjeść na śniadanie, kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny warkocz z trzech części. Ten, kto ma córki nie powinien mieć z tym problemu ;). Jeśli potrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale! Chałkę można jeść, jak już wspomniałam z różnego rodzaju smarowidłami, ale nie tylko! Niebawem podam Wam przepis na to, jak zagospodarować chałkę, która zrobiła się już troszkę czerstwa. Będzie to prosty, pyszny deser, ale to w kolejnym wpisie 🙂

Chałka drożdżowa Zdjęcie - Chałka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Autor: Anna Typ dania: Ciasta

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 jajka - duże XL
  • 1 żółłtko
  • 5 łyżeki stopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko + łyżka mleka
  • cukier do posypania chałek
  • 4 łyżki rodzynek

Instrukcje

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać
  2. Masło stopić
  3. Mleko lekko podgrzać, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić
  4. Jajka i żółtko wymieszać w miseczce
  5. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski
  6. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło
  7. Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta
  8. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście
  9. Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki
  10. Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód
  11. Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce)
  12. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  13. Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę
  14. Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
  15. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce
  16. Smcznego!

Zdjęcie - Chałka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chałka waniliowa
5

Chałka waniliowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową
1

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Truskawki z rabarbarem zapieka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
1

Blondies z truskawkami, rabarb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bursztynowy syrop i galaretka  z kwiatów białego bzu

Bursztynowy syrop i galaretka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami
2

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake